Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

kaartje met sponsors

Over leeftijd

Een belangrijke kwestie voor de lezers op zeer jonge leeftijd. Stel nu dat je werkelijk voelt dat je in het verkeerde geslacht opgroeit. Je puberteit is nog niet, of amper begonnen? Dan heb je geluk. Dan kan je vandaag beslissen om een andere richting in te gaan. Er bestaan immers puberteitsremmers, die je tijd geven om meer te weten te komen over wie je werkelijk bent. Je hoeft dan niet eerst die nare puberteit te beleven om te beseffen dat die niet bij jou past! 

In ons land kan – terecht – niemand beslissen over drastische maatregelen zoals geslachtsverandering voor men volwassen is. Een bevoegd hulpverlener kan wel beslissen dat je in aanmerking komt voor aangepaste medicatie. Zo krijg je niet de effecten van testosteron of oestrogenen (zoals brede schouders, of borsten)  die je jeugdige lichaam blijvend tekenen en die je later met veel moeite moet omvormen. Het voordeel is ook dat het steeds omkeerbaar blijft. Je kan de puberteit afremmen en tijd nemen om alles op een rijtje te zetten. Eens je volwassen bent kan je verder beslissen om te leven als de vrouw of de man (of dat tussenwezen, al ligt dat moeilijker) die je wenst te zijn. 

Dit is een luxe die transgenders die je voor gingen nooit hebben gekregen.

Aan jou om te voelen of dit juist of fout is. Een grote beslissing op een zo jonge leeftijd, maar belangrijk genoeg om de potentiële schoonheid van je toekomst mee te bepalen.