Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

kaartje met sponsors

T-jong literatuur

10.000 dresses Marcus Ewerts

Seven Stories Press, 2008

ISBN: 978-1583228500

Elke nacht droomt Bailey over magische jurken: jurken van kristal en regenbogen, jurken van bloemen, jurken van ramen... Als hij wakker is, wil helaas niemand over deze prachtige dromen horen. Integendeel. "Je bent een JONGEN!" zeggen Vader en Moeder tegen Bailey. "Je zou helemaal niet aan jurken moeten denken." Dan ontmoet Bailey Laurel, een ouder meisje die geraakt en geínspireerd is door Baileys fantasie en moed. Ze worden vrienden en beginnen samen jurken te maken. En Baileys droom komt uit! Dit prachtige prentenboek - een modern sprookje over worden wie je je van binnen voelt- zal mensen van alle leeftijden verrukken.

 
Aan de achterkant was alles in orde Samuel Dali De Schepper

Davidsfonds ,2014

ISBN: 978 90 5826 996 6

“Wat wil je later worden?” vroeg mijn tante, terwijl ze me nieuwsgierig aankeek.
“Later als ik groot zal zijn?” aarzelde ik, “dat weet ik nog niet.”
Maar ik wist het wel. Ik wou een jongen worden. Gewoon zijn hoe ik me voelde.


Samuel Dali De Schepper wordt geboren als meisje, maar voelt zich al sinds zijn prille jeugd gevangen in dat lichaam. Jarenlang worstelt hij met zichzelf tot hij op zijn veertigste een ingrijpende beslissing neemt. Na enkele geslachtsaanpassende ingrepen wordt hij ook uiterlijk een man.

In dit boek spreekt Samuel open en eerlijk over zijn gevoelswereld en belicht hij alle stappen in zijn transitie. Zijn verhaal, vlot geschreven en boordevol humor, is een echte eyeopener en laat je stilstaan bij het stereotype hokjesdenken over man en vrouw.

Voor de maatschappij zijn transgenders een kleine minderheid, waarover weinig geweten is. Toch zijn er steeds meer meldingen van mensen die ontevreden zijn met hun geboortegeslacht. Dit boek is een leidraad voor al wie zijn gender in vraag stelt, maar ook voor familie en vrienden van transgenders en hulpverleners kan het een bron van informatie en steun zijn.

Het boek is doorspekt met songquotes: muziek speelde een belangrijke rol in het emotionele proces dat Samuel doorliep. De citaten scheppen sfeer en duiden meteen hoe Samuel zich in een bepaalde periode voelde. 

 
De jurk van Jan Katrien Vandewoude

Amsterdam: Clavis, 2003

ISBN: 90-448-0127-9

In de winkel ziet Fien dat haar nieuwe buurman Jan een jurk koopt. Fien hoort dat Jan geen vrouw, vriendin of dochter heeft. Zou Jan die jurk voor zichzelf kopen? Dat blijkt het geval te zijn. Fien en haar klasgenoten leren oog te hebben voor en tolerant te zijn ten opzichte van gedrag dat van de algemeen aanvaarde norm afwijkt. Vanaf 6 jaar.

 
Dwaalsporen Jacques Brooijmans

Hasselt: Clavis, 2002

ISBN: 90-6822-857-9

Joost en Daniël zijn dertien en wonen in een tehuis. Ze raken goed bevriend en gaan steeds vertrouwelijker met elkaar om. Ze delen hun diepste geheimen, over hun familie en over hun worstelingen met het 'jongen zijn'. Vooral Daniël worstelt daarmee, hij voelt zich een meisje in een jongenslichaam.

Na verloop van tijd vormen ze een drie-eenheid met Mira, een meisje uit het nabijgelegen dorp. Aan het begin van het verhaal is het duidelijk dat de drie-eenheid uit elkaar gevallen is. Daniël is er niet meer. Wat is er precies gebeurd? Joost en Mira halen herinneringen boven aan het afgelopen jaar. Vroegere brieven van Daniël aan zijn pleegmoeders, een videofragment van Daniël en dagboekfragmenten van Mira helpen daarbij.

Vanuit verschillende invalshoeken ontdekt de lezer wat er gebeurd is met Daniël.

 
Jongensdroom Lorna Minkman

Tielt: Lannoo, 2007

ISBN: 978-90-8568-163-2

David gedraagt zich als de jongens in zijn omgeving en is geobsedeerd door hun gespierde lichamen. In de sportschool komt hij Tess tegen die bij hem in de klas blijkt te zitten. Tess heeft een zware tijd achter de rug. En David is de eerste jongen die echt naar haar luistert. Ze zorgt ervoor dat hij bij de groep komt die, onder leiding van Menno, het eindexamenfeest voorbereidt. Menno en David lijken vrienden te worden, maar Menno twijfelt. Zijn vriendin Tess wordt steeds verliefder op die nieuwe jongen. David voelt zich ook tot haar aangetrokken, maar hij durft geen initiatief te nemen. Als Tess hem probeert te zoenen duwt hij haar van zich af en loopt weg. Maar Tess is heel geduldig. Uiteindelijk kan David er niet meer onderuit; hij wil eerlijk zijn en vertelt haar zijn geheim. Hoe reageert Tess hierop? Houdt haar liefde voor David stand? En wat doet Menno als hij achter Davids geheim komt?

 

New York: Seal Press, 2008

ISBN: 9781580052870

Labor of Love chronicles Thomas Beatie's unique life experiences: his less-than-idyllic childhood in Hawaii; his transition from female to male; his marriage to his wife, Nancy; his legal battles to live as a man; his fight to conceive a child; and the birth of their daughter, Susan, in late June. Labor of Love is a groundbreaking book because it tackles social, political, and legal questions about gender, marriage, and family. Thomas and Nancy's uphill battle to have a baby is both fascinating and touching. They are a normal couple who wanted a family, and yet the circumstances surrounding their desire to get pregnant and their journey to get there are truly extraordinary. Labor of Love is much more than the story of a unique pregnancy and birth�it's a beautiful and controversial love story, a story of going against the tide, and a powerful and important statement about the evolution of family in the new millennium.

 

Amsterdam: Van Goor, 1991

ISBN: 9789000028078

Joeri is 12 jaar en denkt dat hij beter in de wereld zou passen als hij een meisje was. Hij noteert een aantal dagen uit zijn leven, waarop hij denkt dat het wonder zal gebeuren en hij eindelijk een meisje zal worden. Om zijn droom te verwezenlijken wil Joeri gerust een aantal dingen opofferen! Maljent is geschreven vanuit het oogpunt van een 12-jarige, die er alles voor over heeft om "zijn" wonder te laten gebeuren. Het kan mogelijk voor ouders van een genderkind een blik geven op de belevingswereld van hun kind. Ook erg geschikt voor kinderen en jongeren.

 
Meisje van Mars Anna Woltz & Vicky Janssen

Querido, 2011

ISBN: 9789045112930

Evert weet vanaf zijn derde dat hij een meisje wil zijn. Hij heeft een hekel aan zijn jongenslichaam en verlangt naar jurken en lang wuivend haar. Maar zijn ouders worden al woedend als hij met barbies speelt.
Op de middelbare school wordt Evert elke dag gepest. Alleen als hij zich stiekem als meisje verkleedt, is hij gelukkig. Zo kan hij niet verder. Hij gaat er alles aan doen om een vrouw worden.

 
Mijn iks-ij doet koekoek! Olivier Van Gierdeghom

Brugge: Jong & HIB, 2008

ISBN: 978 9 081 27733 4

Robin is leraar biologie. Op zijn hoofd zitten twee kruinen. Ze zitten elkaar in de haren. De twee kruinen staan symbool voor het mannelijke en vrouwelijke, die in elk van ons aanwezig zijn.
Volgens auteur Ted van Lieshout is deze novelle, een sympathieke poging om iets dat voor de meeste mensen volstrekt onbegrijpelijk is begrijpelijk te maken.
In het verhaal zitten heel wat moeilijke woorden, die achterin verklaard worden. Het hoofddoel is jongeren te laten nadenken over hun eigen seksuele identiteit, op een leeftijd wanneer men zijn gender een plaats toekent.

 
Niets zeggen! Elly De Vries

Amsterdam: Sjaloom, 2006

ISBN: 978-90-6249-497-2

NIETS ZEGGEN! gaat over de dertienjarige Mik. Thuis weten ze sinds een jaar dat hij genderdysfoor is, maar op school houdt hij het geheim, omdat hij bang is gepest te worden.

Op de basisschool is hij al eens in elkaar geslagen door Thomas, die denkt dat hij homo is. Helaas blijkt Thomas naar dezelfde middelbare school te gaan als Mik. Meike zit bij Mik in de brugklas. Ze is verliefd op hem.

Wanneer Meike en Mik op een middag samen huiswerk maken, vertelt Mik aan haar zijn geheim. Meike is zo teleurgesteld en kwaad dat Mik niet hetzelfde voelt voor haar, dat ze zich de volgende dag door Thomas laat verleiden om wraak te nemen op Mik.

 
Onder Mannen Norah Vincent

Balans, 2006

ISBN: 90-5018-803 6

Een journaliste ging anderhalf jaar undercover als man. Haar fascinerende verhaal betekent een omslag in hoe we denken over wat het betekent man te zijn.

Zoals Günter Wallraff in de jaren tachtig undercover ging als Turk met Ik (Ali) als resultaat, zo waagde Norah Vincent zich ruim anderhalf jaar in de buitenwereld als Ned, met baardstoppels, opgeschoren haar, een vierkante bril en haar eigen grote voeten – een perfecte vermomming die haar in staat stelde de mannenwereld van binnenuit te observeren.

Met haar maten op de bowlingbaan beleefde ze een ruwe mannenvriendschap - en ervoer de waarde daarvan. Als verkoper voelde ze de enorme druk waaronder mannen leven die er alles voor overhebben om hogerop te komen. Ze bezocht seksclubs, ging uit met vrouwen die liefde zochten maar verbitterd waren over mannen, infiltreerde een therapiegroep voor mannen, en zelfs een klooster.

Vincent ging waar geen vrouw haar voorging. Aan het einde van haar onderneming was ze niet verbitterd of boos, of bevestigd in vooroordelen, maar verbijsterd – en uitgeput – door de rigide codes en rituelen van mannelijkheid. Ze schrijft erover met uitzonderlijk inzicht, met humor, empathie en nuance. Onder mannen is een even fascinerende als scherpzinnige tour de force.

 

T-jong films

XXY (2007)

Alex is een 15-jarige tiener met een geheim. Na haar geboorte verlieten haar ouders Buenos Aires voor een rustige omgeving op de grens met Uruguay. Op een avond ontvangen Alex' ouders oude vrienden uit de grote stad, waaronder een plastisch chirurg. Hun zoon Alvaro en Alex worden al snel romantisch, wat tot zorgen leidt bij iedereen. Alex is namelijk interseksueel...

 

Imagine feeling like you're trapped in the wrong body, that there's been some sort of mistake — that you're supposed to be a girl instead of a boy. How would you tell your family and friends that you wanted to change genders? Would you bring it up with someone you had a crush on? And what would you do when society not only refused to accept the new you, but was violent toward you? Well, Eddie Araujo didn't know the answers, but he did know he was supposed to be female, so he began to dress as a girl and changed his name to Gwen.

You won't believe what Gwen endured just to live her life as who she was and feel normal. It's a shocking true story about courage and tolerance, and is sure to stay with you long after the credits roll.

 

En een rondje Guinness voor iedereen. "Breakfast On Pluto" is een allround Ierse film met zowat de bekendste Ierse regisseur aan het roer (Neil Jordan) en met rollen voor de crème de la crème van het Ierse acteurscollectief: Cillian Murphy, Liam Neeson, Stephen Rea, Brendan Gleeson, ... En ook het verhaal, gebaseerd op de roman van Patrick McCabe, heeft Ierse wortels.

We krijgen in zesendertig hoofdstukken (netjes onderverdeeld met tussentitels) het leven te zien van Patrick Braden, oftewel 'Saint Kitten'. Nog maar pas geboren, of hij wordt al door zijn moeder te vondeling gelegd op de trappen van de plaatselijke pastorij, waarna de priester  hem aan een nogal strikte pleegmoeder 'schenkt'. Patrick blijkt geen gewone jongen te zijn: reeds voor zijn tiende ontwikkelt hij een aanleg voor het dragen van vrouwenkleren, als het kan het liefst in het openbaar. Wat Patrick weet, maar wat de wereld rondom hem niet ziet, is dat hij het ?crossdressen? vooral gebruikt om te ontsnappen uit een wereld die hem niet ligt, zij het met één helder doel voor ogen: zijn echte moeder vinden in Londen. Dat hij niet exact weet hoe ze eruit ziet (het enige dat hij weet is dat ze op de musicalster Mitzi Gaynor lijkt) mag geen struikelblok vormen.

 Tijdens zijn speurtocht zoekt de volwassen Patrick (Cillian Murphy) zijn weg door een wereld die alles behalve eenvoudig is: hij komt in contact met motorbendes, agressieve agenten, IRA-terroristen en andere 'kleurrijke personages', maar 'Saint Kitten' rekent op zijn ongebreideld excentriek optimisme om zich overal doorheen te slaan. En dat is nodig, want hij wordt in 'swinging Londen' (de film speelt zich af eind jaren zestig - begin jaren zeventig) onder meer zanger in een rockband, een goochelaarsassistent, een verdachte van een IRA-bomaanslag en een straatprostitu?e. Of hoe de speurtocht van 'Kitten' een heleboel verborgen subculturen blootlegt die doorheen de op het eerste zicht normale maatschappij woekeren en kronkelen...

 

Monica werd geboren als jongen. 22 jaar later, laat ze zich operatief veranderen in een vrouw.

Dit is een spannende en tedere ervaring over Monica die echt weet wat er nodig is om zichzelf te worden.

Monica staat vol vertrouwen  voor de camera tijdens de maanden voor en na haar operatie. Dit is uitgegroeid tot een zeldzaam videodagboek. Haar totale eerlijkheid, gevoel voor humor, en directe manier van het vertellen van dingen zoals ze zijn, zal mythen en vooroordelen over de mensen in haar situatie doen verdwijnen.

 
Transamerica (2005)

Bree is een conservatieve transseksueel. Ze werkt hard en spaart elke cent om de laatste operatie te kunnen betalen, die van haar eindelijk een echte vrouw zal maken. Dan krijgt ze een telefoontje van een zekere Toby, die haar zoon blijkt te zijn, veroorzaakt door een onhandig avontuurtje. Toby blijkt ook nog eens in de gevangenis te zitten in New York. Bree gaat op aanraden van haar therapeute dan toch maar naar New York om haar zoon op te halen. Deze heeft geen enkel idee hoe de vork in de steel zit en Bree besluit dat voorlopig maar zo te houden. 

 

Beautiful Boxer vertelt het verhaal van een jongen die vecht als een man om vrouw te kunnen worden. Het is een aangrijpend verhaal dat je door de kinderjaren van de hoofdrolspeler leidt, op weg naar volwassenheid. Wat begint in onbegrip en angst, mondt uit in herkenning en begrip. Het kickboxen gecombineerd met de vrouwelijkheid van de hoofdrolspeler komen goed naar voren. Twee tegenstellingen. Het leven als vrouw in een mannenwereld en alle twijfels en angsten die daarbij komen kijken, waaronder de vele taboes die er rusten op mannen die zich bezig houden met vrouwenzaken. Al met al een mooie film die zeker aan te raden is als je worstelt met je genderidentiteit, maar ook gewoon een mooie film om naar te kijken.

Op een schaal van 1 tot 5 geef ik deze film een 4! (Niek)

 

Brandon Teena is de populaire nieuwe jongen in een klein dorpje in Nebraska. Hij is een held bij zijn vrienden: hij drinkt, vecht en hij houdt ervan meisjes te versieren. Hij ontmoet de knappe Lana, die nog nooit zo'n gevoelige en attente jongen heeft ontmoet.

Toch is zijn leven niet enkel rozengeur en maneschijn: er rust immers een zware last op zijn schouders. In werkelijkheid is hij Teena Brandon, een meisje dat een seksuele identiteitscrisis doormaakt. Als haar vrienden uit het woonwagenpark ontdekken dat Teena een meisje is, wordt ze erg hard aangepakt.

 

 

Ludovic, een jongen van zeven, is met zijn ouders, zijn zusje en zijn twee broertjes verhuisd naar een chique villawijk buiten de stad. Wanneer op de instuif, waarop alle buren zijn uitgenodigd, Ludovic verkleed als meisje verschijnt, kunnen zijn ouders er niet echt om lachen. Ludovic blijft volhouden dat hij een meisje is en wordt door zijn ouders naar een psycholoog gestuurd.

 

Karl en Paul waren vroeger elkaars beste vriend op school. Twintig jaar later ontmoeten ze elkaar weer in Londen. Karl blijkt inmiddels Kim te heten en transseksueel te zijn. Toch trekken ze naar elkaar toe, maar als Kim Paul probeert te verleiden slaat Paul op tilt en komt er zelfs een rechtszaak van. 

 

Drie show-girls - twee travestieten en één transseksueel- uit Sydney zijn het leven in de grote stad beu. Zij willen bovenal opvallen en dat is praktisch onmogelijk in een stad als Sydney. Het drietal besluit een uitnodiging aan te nemen voor een optreden in Alice Springs, midden in de woestijn. In hun oude bus, Priscilla gedoopt, beginnen zij aan een reis vol komische, bizarre en gevaarlijke avonturen.

 

De populaire therapeut Dr. Robert Elliot uit Manhattan krijgt te makenmet de angstigste momenten van zijn leven wanneer een psychotische moordenaar de vrouwen in zijn leven aanvalt... met een uit zijn praktijk gestolen, scheermes.

Elliot is vastbesloten om de moordenaar te vinden voordat er nog meer slachtoffers vallen. Tijdens zijn zoektocht stapt hij echter een duistere wereld binnen en raakt hij verzeild in een dodelijk labyrint van obsessie en misleiding, waar onschuldige erotische fantasieën kunnen veranderen in dodelijke seksuele nachtmerries.

 

Verfilming van de autobiografie van 's werelds eerste transseksueel. George Jorgensen (John Hansen) is een vrouw gevangen in het lichaam van een man die een operatie en een hormoonbehandeling ondergaat om een vrouw te worden.